Het handelsrecht in de praktijk

Het handelsrecht in de praktijk

Bouwkundig voorbehoud vanaf 1 februari 2018 standaard in koopcontract woning

Vanaf 1 februari 2018 wordt in het standaard koopcontract voor een woning een extra ontbindende voorwaarde opgenomen. Dit is afgesproken tussen de Vereniging Eigen huis, de Consumentenbond en de verschillende makelaarsorganisaties (zoals bijv. NVM en VBO).

Naast de wettelijke bedenktijd van 3 dagen en het financieringsvoorbehoud beschermt deze nieuwe standaard ontbindingsmogelijkheid de koper tegen een miskoop. Het kan zeker nu met een aantrekkende woningmarkt voor komen dat de koper snel moet beslissen over de aankoop, maar dat het inplannen van een bouwkundige die de woning zal inspecteren iets meer tijd vergt. Het is dan prettig om te weten dat de koper nog onder de koop uit kan komen als blijkt dat er met de woning bouwkundig iets ernstig niet in orde is of dat reparatie van de geconstateerde gebreken boven een bepaald van te voren vastgesteld bedrag uit gaan komen.

Het is overigens mogelijk dat verkoper dit bouwkundig onderzoek niet toestaat of dat koper er uitdrukkelijk zelf vanaf ziet. In dat geval zal deze ontbindende voorwaarde in het standaard koopcontract moeten worden doorgestreept. Voorheen moest koper altijd de makelaar vragen om het voorbehoud van bouwkundige keuring in het contract op te laten nemen. Dat hoeft nu dus niet meer.

Wist u overigens dat er nog veel meer ontbindende voorwaarden mogelijk zijn voor het koopcontract van een particuliere woning? Zo kunt u bijvoorbeeld bij grondige verbouwplannen ook afspreken dat bij weigering van een bepaalde vergunning de koop wordt ontbonden. Meer weten over ontbindende voorwaarden? Neem dan contact met ons op.

 

 

Comments are closed.